Pop-musiikin historia

Musiikki on monelle ihmiselle tärkeä osa jokapäiväistä elämää. Kuulemme musiikkia julkisissa tiloissa niin tahattomasti kuin tarkoituksellakin tai vaikka omista kuulokkeista. Ehdottomasti suosituin musiikin laji nykypäivänä on pop-musiikki. Mutta miten ihmeessä popista tuli musiikin alojen tähti ja kaiken kansan suosikki? Lue tästä artikkelista historiaa siitä, miten pop syntyi ja kehittyi nykypäivään.

Pop – yksi rockin alalaji

Pop on lyhenne sanasta populaarimusiikki, ja pop onkin alkujaan yksi rock-musiikin alalajeista. Koska rokki koettiin toisinaan liian rankaksi musiikiksi, otettiin 50-luvulla uudet tuulet käyttöön, ja uusi, kevyempi rock-musiikki nimettiin popiksi. Yksi ensimmäisiä pop-musiikkia soittaneista bändeistä on maailmankuulu The Beatles.

Musiikin yleisen tunnelman keventyessä myös laulujen sisältö koki kevennystä. Aiemmat syvällisemmät sanomat vaihtuivat pop-kappaleissa kevyempiin sanoituksiin, jotka oli helppo ymmärtää ja sisäistää. Pop-musiikilla on aina yritetty vedota suureen massaan, joten esimerkiksi rakkauteen liittyvistä teemoista on helppo tehdä kaikkiin vetoavaa musiikillista sisältöä. Massoittain tapahtuva fanittaminen on yksi pop-musiikin kulttuuriin liitettävä ilmiö, ja hyperfanitus onkin iso osa pop-musiikkia.

Popin kulta-aika

Pop-musiikki kehittyi valtavasti ensimmäisen aallon jälkeen. Kun The Beatles löi itsensä kansainvälisesti läpi 60-luvulla, saivat muutkin pop-musiikkia edustavat yhtyeet ja artistit pontta uralleen. 70-luvulla esimerkiksi Elton John ja Bonnie Tyler nousivat suureen suosioon poppia edustavan musiikkityylinsä kanssa.

Pop-musiikin parhaimmaksi kulta-ajaksi sanotaan kuitenkin kahdeksankymmentälukua kokonaisuudessaan, sillä yhä edelleen suositut tähdet aloittivat uransa tuolloin. Näitä maailman ja pop-musiikin supertähtiä ovat esimerkiksi Michael Jackson ja Madonna.

Koska pop-musiikki on aina ollut hyvin kaupallista ja helposti ajan tarpeisiin muokkautuvaa, ovat erilaiset vaikutteetkin tarrautuneet helposti popin tyylilajiin. Yksi esimerkki tälläisestä tyylilajin fuusiosta pop-musiikkiin on Shakira, jonka latinorytmit sekoittuvat helposti popin perussäveliin.

Tunnetuimmat pop-musiikin edustajat kautta aikojen

Pop-musiikki on ilahduttanut ihmisiä jo 50-luvulta alkaen, mutta ketkä ovat popin ehdottomia ykkösnimiä, jotka ovat jääneet yleisön huulille vielä nykypäivään asti? Esittelemme seuraavaksi tärkeimmät populaarimusiikin edustajat kautta aikojen.

  • The Beatles

The Beatles on kaikkien aikojen menestynein pop-musiikin edustaja, mutta myös kaikista kaupallisin yhtye kautta aikojen. The Beatles perustettiin vuonna 1960 John Lennonin, Paul McCartneyn, George Harrisonin ja Ringo Starrin toimesta. Alkuun yhtye teki rock ‘n’ roll -tyylistä musiikkia, mutta ajan mennessä eteenpäin ja suosion kasvaessa musiikkityyli vaihtui pop-painotteisemmaksi.

The Beatlesin rakettimainen matka tähteyteen alkoi rakoilla 60-luvun lopussa, kun yhtyeelle tärkeä manageri Brian Epstein menehtyi. Tämän jälkeen yhtye ei tehnyt montaakaan live-esiintymistä, ja viimeinen levy julkaistiin vuonna 1970. Samana vuonna yhtye kertoi virallisesti lopettavansa.

  • Michael Jackson

Ehkäpä tunnetuin artisti koko pop-skenessä on popin kuninkaan tittelinkin saanut Michael Jackson. Jacksonin musiikkiura alkoi vuonna 1964 yhtyeessä Jackson 5. Viimeisen sooloalbuminsa Michael Jackson on julkaissut elinaikanaan vuonna 2001, ja postuumisti hänen kuolemansa jälkeen on julkaistu kaksi levyä.

  • Madonna

Popin kuningattaren lisänimen saanut Madonna on yksi popin tunnetuimpia naisnimiä. Ensimmäinen albumi julkaistiin vuonna 1983 ja viimeisin albumi on vuodelta 2015. Madonna on edelleen aktiivinen urallaan ja tekee pop-musiikkia.

Pop-musiikin historia Suomessa

Suomessa pop-musiikki on ollut suosittua yllättävän vähän aikaa muuhun maailmaan nähden. Suomen omia pop-musiikin edustajia on sadellut erityisesti 2000-luvulla, mutta muutamia poikkeuksiakin historiasta löytyy. Iskelmä on ollut Suomessa aina suosittu musiikkityyli, mikä aiheuttikin eräänlaisen iskelmäkyllästymisen kansan keskuudessa 80-luvulla. Tällöin kevyempi pop-musiikki löysi kanavansa musiikinkuuntelijoiden keskuudessa.

Kuuluisia varhaisia pop-muusikoita Suomessa ovat esimerkiksi Danny ja Paula Koivuniemi, jotka hekin ovat aloittaneet uransa luonnollisesti iskelmällä. Nyky-Suomessa pop-muusikoita on runsaasti ja eri ikäluokista. Aktiivisia urallaan olevia suomalaisia pop-muusikoita ovat esimerkiksi Robin, Antti Tuisku ja Jannika B.