Historiaa Sysmän Suvisoitosta

Ympäristö mahdollistaa puitteet suvisoitolle
Suomi on tuhansien järvien, raikkaiden metsien ja sinisen taivaan maa. Kesäisin suomalaiset herkistyvät kuullessaan lintujen laulun. He kokoontuvat erilaisiin kesätapahtumiin juhlimaan kesän kauneutta. Kesästä jää paljon enemmän mieleen, kun saa kuulla mieluista musiikkia. Mikäpä olisi parempaa kuin kohdata saman mielisiä ihmisiä musiikin ja taiteen merkeissä. Kulttuuritapahtumat ovat myös hyvä matkailutulojen lähde pienyrittäjille, jotka tarjoavat majoitusta, herkullista ruokaa, elämyksiä ja matkamuistoja. Sysmä sijaitsee kauniin Päijänne-järven rannalla Suomen sydämessä.
Sysmän Suvisoiton alkuvuosia
Idean Sysmän Suvisoitosta loi kapellimestari Ari Rasilainen, joka syntyi 18.2.1959 Helsingissä. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa orkesterin johtoa Jorma Panulan ohjauksessa sekä myös Saksassa Berliinin kaupungissa. Hänellä on ollut vaikuttava ura kamarimuusikkona, äänenjohtajana, Lappeenrannan kaupunginorkesterin johtajana, Tampereen kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana, vierailevana kapellimestarina, Norjan radion orkesterin johtajana, Jyväskylän Sinfonian ylikapellimestarina sekä muita kapellimestaruuksia ulkomaisissa kaupungeissa.
Uransa huipulla hän oli päästyään Saksassa Würzburgin musiikkikorkeakoulun professoriksi vuonna 2011. Ari Rasilainen perusti Sysmän Suvisoitto -festivaalin vuonna 1986, koska hänellä oli kesänviettopaikka Sysmässä 1980-luvun alusta alkaen. Ensimmäisessä suvisoitossa oli kuusi konserttia, eli kaksi kamariorkesterikonserttia, kitara-, viihde- ja viulukonsertit sekä viulukurssin päätöskonsertti. Sysmän ja Luhangan kirkot sekä yläasteen juhla- ja kunnan valtuustosalit olivat konserttien esittämispaikkoina. Opetusta annettiin musiikkileireillä muun muassa jousisoittimissa, kuten viulussa, alttoviulussa ja sellossa sekä kakkosvuotena laulussa ja pianonsoitossa.
Musiikkileireillä oli oppilaita kaikista tasoista vasta-alkajista edistyneisiin ja mestarikurssilaisiin. Jotta soitto-oppilaat saisivat esiintymiskokemusta, heille järjestettiin oppilaskonsertteja suvisoiton yhteyteen. Edistyneet leiriläiset järjestivät myös kahvikonsertteja. Musiikkileirille osallistuminen oli edullista siihen aikaan. Kustannukset on pyritty pitämään kohtuullisina vuosien saatossa.
Taloudenhoidon järjestäminen Suvisoitossa
On tärkeää, että kulttuuritapahtuma saa ammattitaitoiset vetäjät ja taloudenhoitajan huolehtimaan käytännön järjestelyjen hoidosta. Mikä tahansa kulttuurifestivaali tarvitsee toiminnanjohtajan, talouspäällikön, taiteellisen johtajan ja esiintymispisteiden vastuunkantajat. Ruokailun, majoituksen sekä saniteettitilojen järjestämistä ja niiden hoitajia etsitään. Tarvitaan myös mainontaa, opasteita teiden varsille sekä esitteitä monella kielellä, kuten suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi mahdollisille ulkomaisille vierailijoille.
Suvisoittotapahtuma yleensä saa kunnan päättäjät sekä viranomaiset tukemaan tapahtumaa ja paikalliset yrittäjät usein tarjoavat palveluitaan. Alussa Sysmässä toimi järjestelytoimikunta Suvisoiton Tuki ry, mutta myöhemmin perustettiin laajapohjaisempi yhdistys Sysmän Suvisoiton Tuki ry vuonna 1987. Neliosainen organisaatio sekä satapäinen talkoolaisjoukko vastasivat Sysmän Suvisoiton onnistumisesta.
Musiikkitarjontaa laidasta laitaan
Sysmän Suvisoitto oli aluksi tarjonnaltaan pääasiassa klassista musiikkia. Musiikkitarjonta on vähitellen laajentunut, ja esiintymispaikkojen määrä on lisääntynyt. Ei voida puhua sisäänpäin kääntyneisyydestä tai yhden asian liikkeestä, kun on kysymyksessä Sysmän Suvisoitto. Ensimmäiset kymmenen Sysmän suvisoittoa johti Ari Rasilainen. Sen jälkeen oopperalaulaja Ilkka Vihavainen johti yhdettätoista suvisoittoa. Näin luotsattiin suvisoittoa 1986-1996.
Vuodesta 1996 alkaen oopperalaulaja Martti Wallén kehitti ohjelmistoa 1996-1999. Suvisoitto piti avajaiset torilla Seura-lehden ja Erkki Liikasen tuella. Näin lisättiin yleisön kiinnostusta tapahtumaan. Paikallisessa ravintola Uotissa näyteltiin ja kirkollinen Peltomiehen rukous sai suosiota. Hengellistä tarjontaa lisättiin. Pyrittiin järjestämään ohjelmaa ihmisille, joilla oli erilaiset maailmankatsomukset saman tapahtuman alle. Italialaisen Anselmo Belliosion tekemä 1770-luvun arvoviulu sai oman kilpailun, jossa voittaja sai käyttöönsä arvokkaan viulun kahdeksi vuodeksi Osuuspankilta, joka omisti viulun, jonka arvo on nykyrahassa mitattuna ainakin 85000 euroa.
Viidestosta Suvisoitto alkoi vuonna 2000 Petteri Salomaan johdolla. Hän toimi Sysmän Suvisoiton johdossa vuoteen 2005 saakka. Hän etsi musiikin avulla yhteyksiä paikalliseen elämään, kirjallisuuteen, taiteeseen ja tieteeseen. Vuosina 2006-2012 Minna Pensola jatkoi Sysmän Suvisoiton johtamista. Vuosina 2013-2014 tapahtumaa johti professori Martti Rousi. Lapsille on toteutettu Lasten Suvisoitto, jossa tarjotaan työpajoja, opetusta musiikkileireillä, näytelmiä ja näyttelyitä. Vuodesta 2016 Esa Heikkilä on johtanut Sysmän Suvisoittoa.