Elektronisen musiikin historia nykypäivään saakka

Elektroninen musiikki pitää sisällään monia musiikkityylejä. Vaikka moni yhdistää elektronisen musiikin 2000-lukuun sen suuren suosion vuoksi, ei elektronisessa musiikissa ole kyse mistään uudesta ilmiöstä. Ensimmäiset elektronisen musiikin kokeilut nimittäin ajoittuvat jo 1950-luvulla. Käymme lyhyesti läpi elektronisen musiikin historiaa 1950-luvulta tähän päivään saakka.

Elektronisen musiikin synty

Varhaisessa vaiheessa elektroninen musiikki oli klassisten säveltäjien tuottamaa. 1950-luvulla kehitellyt ensimmäiset laitteet elektronisen musiikin tekemiseen olivat kalliita ja harvalla oli mahdollisuus käyttää niitä. Elektroninen musiikki pysyikin pienen taidemusiikkia soittavan yhteisön keskuudessa. 50-luvun elektroninen musiikki oli kokeellista eikä muistuttanut muita aikakautensa musiikkityylejä millään tavalla. Monet eivät edes pitäneet sitä oikeana musiikkina.

Elektronisen musiikin tekeminen lähti kuitenkin nousuun 1960-luvulla, kun artistit alkoivat tekemään kokonaan elektronisia äänilevyjä. Monien 60-luvulla musiikkia tehneiden yhtyeiden äänimaailma saatiin aikaan Moog-syntetisaattorilla. Se oli yksiääninen syntetisaattori, jolla kokeellista musiikkia tekevät yhtyeet pystyivät helposti muuttamaan musiikkinsa äänimaailmaa.

Diskomusiikin vuosikymmen

Varsinaiseen suosioon elektroninen musiikki pääsi kuitenkin vasta 1970-luvulla. Saksalainen Kraftwerk toi elektronisen musiikin suuren yleisön tietoisuuteen. Saamansa suosion myötä myös monet muut 70-luvun yhtyeet alkoivat viemään musiikkiaan elektronisempaan suuntaan. Yksi syy elektronisen musiikin kehittymiselle juuri 70-luvulla oli myös se, että syntetisaattoreista oli tullut halvempia. Tuottaja Giorgio Moroder uskoi vahvasti elektronisen musiikin menestykseen ja yhteistyössä aikakauden suurimpien artistien kanssa elektronin musiikki alkoi tavoittamaan valtavirtaa. Samoihin aikoihin myös elokuvissa alkoi kuulumaan elektronista musiikkia ja elektronisesti tuotettuja ääniefektejä. Kraftwerkin lisäksi muita tunnettuja elektronista musiikkia omassa tuotannossaan hyödyntäviä artisteja olivat Tangerine Dream, Brian Eno ja David Bowie.

Elektronisen musiikin kaupallistuminen

Monet nykyään suositut elektronisen musiikin tyylit syntyivät kuitenkin vasta 1980-luvulla. Kyseinen vuosikymmen oli elektronisen musiikin menestyken kannalta merkittävä ja uusia musiikkityylejä ja uutta teknologiaa alettiin käyttämään elektronisessa musiikissa aiempaa enemmän. Elektronisen musiikin synnyinsijoilla Yhdysvalloissa syntyi house, trance ja niin edelleen. Yhtyeet kaikista musiikillisista genreistä alkoivat omaksua elektronisia soundeja osaksi musiikkiaan. Kun tietokoneet sitten yleistyivät, yhä useampi tuottaja alkoi tehdä elektronista musiikkia yhteistyössä eri artistien kanssa. Elektroninen musiikki löi myös kaupallisesti lopullisesti läpi. Vuosikymmenen suuria nimiä olivat syntikkapoppia tekevät Pet Shop Boys ja Depeche Mode, joiden vaikutus elektronisen musiikin valtavirtaistumiseen oli myös merkittävä.

Elektronisen musiikin lopullinen valtavirtaistuminen

Elektroniseen musiikkiin tuotiin yhä lisää erilaisia tyylejä 1990-luvulla. Erityisesti trance ja tekno olivat suosittuja. Siinä missä tekno oli vielä 80 -luvulla varsin pieni ilmiö, siitä tuli 90-luvulla valtavirtaa Saksassa ja Englannissa. Kun kotitietokoneet tulivat kaikkien saataville, oli elektronisen musiikin tekeminen mahdollista kenelle tahansa. Markkinoille tuli ohjelmistoja, joilla kuka tahansa tietokoneen omistava kotikäyttäjä pystyi tekemään musiikkia. Aluksi vain pienelle yleisölle suunnattu rave-kulttuuri alkoi saada enemmän kannatusta ja pian dj:den soittama elektroninen musiikki kuului lähes kaikilla klubeilla. Syntyi kaupallisia hittikappaleita, jotka kaikki muistavat edelleen.

Sitten saavuttiin nykypäivään elektronisen tanssimusiikin tahdissa. 2000-luvulla suosion huipulla on ollut elektroninen tanssimusiikki, jota ovat tehneet muun muassa David Guetta, Tiësto, Skrillex, Avicii, Steve Aoki ja Hardwell. Heistä on tullut elektronisen musiikin ikoneja ja heidän musiikkiaan on kuunneltu kaikkialla maailmassa. Lukuisat nuoret artistit ovat osoittaneet sen, että 2000-luvulla elektronista musiikkia on helpompi tehdä kuin koskaan ennen. Elektronisen musiikin kuuntelijakunta on nykyään laajempi kuin koskaan aiemmin historiassa.

Elektronisen musiikin tekeminen alkoi klassisesti koulutettujen säveltäjien käsissä. Vuosikymmenien saatossa se on valtavirtaistunut ja siitä on tullut helpommin lähestyttävää. Toisaalta elektroninen musiikki on aina ollut kahtia jakautunut musiikkityyli. Se on samaan aikaan kyennyt valtavirtaistumaan ja kaupallistumaan, mutta samalla pysymään pienten kokeilunhaluisten piirien intohimon kohteena.